[Video] Naveta Atlantis a pus pe orbită laboratorul european „Columbus” în urmă cu cinci ani

Acum cinci ani, bacul american Atlantis a decolat din Kennedy Space Center din Cape Canaveral, Florida, transportând la bord laboratorul european „Columbus”, pentru a fi cuplat la Stația Spațială Internațională.

Șapte astronauți, dintre care doi europeni, au plasat laboratorul Agenției Spațiale Europene, în modulul Harmony al Stației Spațiale Internaționale, cu brațul robot, Canadarm2. A patra navetă NASA, care a făcut prima sa călătorie spațială în octombrie 1985, a făcut 33 de călătorii și a transferat 207 de membri ai echipajului. Primul care s-a alăturat stației orbitale ruse Mir, operație pe care a efectuat-o în 7 ocazii, a transportat paisprezece sateliți și a fost atras de douăsprezece ori la Stația Internațională. El a pus pe orbită sondele Magellan și Galileo; Observatorul Gamma Ray și laboratorul Destiny Unul dintre cele trei feriboturi operaționale, după accidentele Challenger și Columbia, în care au murit 14 astronauți, a fost ultimul înlăturat.

La ultimul său zbor, efectuat în iulie 2011, „Atlantida” a îndeplinit ultima misiune la telescopul Hubble și a rezervat transportat la Stația Internațională, închizând astfel epoca navetei spațiale, care a lăsat NASA în detrimentul navelor ruse Soyuz. Mutat la Centrul Spațial Kennedy din Florida, „Atlantida” este astăzi o piesă de muzeu.

Via | EFE