Un asteroid va „atinge” Pământul de vineri

Rockul DA14 2012, descoperit din Spania (la Observatorul La Sagra din Granada), va zbura vineri, 15 februarie 2013 La 27.000 km de Pământ, o distanță confortabilă pentru parametrii noștri, dar foarte mică din punct de vedere astronomic: roca va trece chiar și la o înălțime mai mică a sateliților artificiali geostaționari.

Abordarea maximă a asteroidului va avea loc la ora 20.25 (ora peninsulară spaniolă) peste Oceanul Indian. În Spania, Poate fi văzut ca binoclul ca un punct de lumină pe cerul nopții după zece noaptea.

stâncă are 45 de metri, așa că ciocnirea cu ea ar fi dezastruoasă. Cu toate acestea, deși nicio altă piatră detectată dinainte nu s-a apropiat atât de aproape de noi, nu există niciun risc preconizat. Cel puțin de data asta.

În funcție de cum se învârte roca pe ea însăși, ca urmare a efectului Yarkovski, aceasta ar putea prezenta un risc la următoarea abordare. Acesta este motivul pentru care o echipă de cercetare va folosi Observatorul Național de Radio Astronomie (NRAO) și telescoape NASA pentru a studia asteroidul și a prezice comportamentul viitor al acestuia.

Potrivit Michael Busch, astronom al NRAO:

Cunoașterea direcției virajului este esențială pentru a prezice cu exactitate traiectoria sa viitoare și, astfel, a determina cât de aproape va apropia Pământul în următorii ani (...) Când asteroidul va trece lângă Pământ sau un alt corp mare, orbita sa se poate schimba rapid prin efectul gravitațional al corpului mai mare, dar efectul Iarkovski, deși este mai mic, funcționează tot timpul.

Potrivit Jaime Nomen, director al centrului astronomic din La Sagra:

Este foarte probabil ca „împingerea” pământului să îndepărteze stânca timp de 40 sau 50 de ani, dar atunci se va apropia din nou și în milenii este aproape sigur că se va ciocni cu Pământul.