Păstrați biodiversitatea în plantațiile de ulei de palmier

Potrivit unui grup de cercetători, biodiversitatea uimitoare care există în plantațiile de ulei de palmier poate și trebuie protejată.

Studiul, publicat în Cercetări cu animale sălbatice, vine cu o serie de recomandări pentru reducerea riscurilor animalelor native găsit în acest tip de plantație în vestul Malaeziei.

Perspectiva obișnuită a plantațiilor, nu numai în Asia de Sud-Est, ci în întreaga lume, este că sunt considerate deșerturi biologice, dar realitatea este foarte diferită

Spune unul dintre autori, profesorul David Lindenmayer Universitatea Națională Australiană.

Plantațiile de palmieri pot avea mult mai multă biodiversitate decât cred oamenii. Această biodiversitate este adesea foarte importantă, așa că încercați să evitați să faceți lucruri care cresc extincția unor specii

Autorul principal al studiului, Dr. Bardul Azhar, al Universiti Putra MalaysiaEl a găsit un număr mare de anumite animale native în plantațiile de ulei de palmier în timpul cercetărilor efectuate pentru teza sa de doctorat.

Plantațiile de palmieri găzduiesc numeroase mamifere, reptile și păsări, inclusiv specii precum leopardul, porcupina malaeziană, macacul cu coada lungă, șopârlele etc. Ultimul obiectiv al studiului a fost evaluați riscul pentru biodiversitate.

Suntem profund îngrijorați de abandonarea conservării vieții sălbatice

Azhar afirmă.

Protecția biodiversității în peisajele create de om, cum ar fi zonele cu palmier de ulei, ar trebui să fie la fel de importantă precum protecția biodiversității pădurilor autohtone

Cercetătorii au descoperit că animalele autohtone sunt expuse riscului, cum ar fi vânătoarea ilegală, dăunători, accidente de circulație și diverși prădători introduși.

Descoperirile noastre sugerează că, în cadrul plantațiilor, patrulele ar trebui să fie făcute împotriva braconajului, să organizeze programe de conservare pentru educarea muncitorilor, să reducă viteza vehiculelor pe drumuri și să controleze populațiile locale de câini nepăsători

Azhar afirmă.

Interesant este că cercetătorii au descoperit că plantațiile certificate „eco-friendly" ei nu erau tocmai cei care protejau cel mai mult biodiversitatea.

În unele cazuri, plantațiile industriale au gestionat aceste riscuri mai bine decât proprietățile mici.

Conversia pădurilor în plantații de ulei de palmier este cea mai importantă schimbare de utilizare a terenului care are loc în sud-estul Asiei, care se traduce printr-o pierdere de 60% în biodiversitate în aceste zone.

Potrivit Lindenmayer, dacă recomandările ultimului studiu sunt puse în aplicare, acestea vor contribui la păstrarea cantității mari de biodiversitate care rămâne în aceste plantații.