Îmi place: efectul laudelor pe Internet

Tuturor ne place să petrecem pe spate. De fapt, majoritatea acțiunilor noastre vizează căutarea implicită sau explicit a laudelor, a sprijinului, a recunoașterii din partea celorlalți. Pentru că, permiteți-mi licența poetică, este mai mult pentru noi când reflectăm în ochii celorlalți, în ciuda a tot ce se spune despre individualitate sau „fac lucruri pentru că vreau să le fac indiferent de ce spun alții”.

Această înclinație umană poate fi chiar văzută într-un semn la fel de aparent nesemnificativ ca un „ca” în oricare dintre statele noastre Facebook.

Cel puțin el sugerează Yochay Benkler, un expert în drept Harvard și Helen Nisenbaum, filozof de la Universitatea din New York, în eseul său din 2006 Producția de la egal la egal și virtutea bazată pe binele comun, a cărui teză centrală este aceea că stimulii sociali sunt foarte importanți atunci când oamenii se adresează activităților de tot felul.

În sensul că comentariile complimentare ale altora (mai ales dacă aceste complimente provin și de la cineva pe care destinatarul îl respectă), devin o recompensă în sine, deoarece se bazează pe un sentiment de conexiune și nu pe o simplă formalitate, considerând astfel lauda ca o altă recompensă extrinsecă, cum ar fi banii.

Dezvolt acest lucru cu ceva mai mult lapte și răutate într-un articol pe care l-am scris cu mult timp în urmă, în cazul în care vă interesează aprofundarea, intitulată Tocmai scriitorii scriu doar în schimbul sexului? (I) și (II).

Abundă în ea Clay shirky în cartea sa Excedentul cognitiv:

Din observarea mai multor exemple de participare precum acestea, inclusiv în special crearea de software din schimbul de contribuții între egali (un model numit software open source), Benkler și Nisembaum concluzionează că motivațiile sociale le consolidează pe cele personale; Noile noastre rețele de comunicare încurajează afilierea și schimbul și ambele sunt lucruri bune atât pentru ei cât și pentru ceea ce generează și oferă, de asemenea, sprijin pentru autonomie și concurență.
(...) Acest cerc închis de feedback între motivații personale și sociale este aplicabil majorității utilizatorilor excedentului cognitiv, de la Wikipedia la PickupPal până la Grobanitas pentru caritate.

Acest dor de pat pe spate este atât de puternic încât un utilizator de Internet ar putea pur și simplu pretinde sau impune activitatea sa pentru a primi bunuri. Vei crede că acest lucru este exact ceea ce se întâmplă în viața reală (cineva care cumpără un brand de pirați pentru a se preface că este adevărat în ochii celorlalți, de exemplu). Totuși, pe internet este mult mai puțin costisitor să pretinzi că cineva face sau anulează, susține sau condamnă, militează, simte, împărtășește.

În sensul că unii cercetători ai fenomenului Internet consideră că multe dintre mișcările sociale care promovează rețelele sociale de fapt au mai mult miraj decât militanță, de impostură socială în căutarea pat-urilor pe cea a livrării adevărate. Pur și simplu pentru că un simplu clic este suficient pentru a arăta aderența la orice cauză, ceva care necesită doar câteva secunde din timpul tău.

Puteți citi mai multe despre asta în Like: angajamentul asumat de Facebook sau de ce există tot mai multe persoane care se îndoiesc de Change.org