Veninul de păianjen ar putea ajuta și la combaterea durerii

80% din speciile de păianjen australian sunt încă necunoscute științei, iar unele dintre cele mai otrăvitoare cunoscute la nivel mondial locuiesc tocmai în Australia.

De aceea, este încă ironic că cercetătorii de la Institutul de Biosciență Moleculară de la Universitatea din Queensland, Australia, au localizat șapte compuși în venin de păianjen care ar putea avea aplicații în tratamentul durerii, deoarece interferează cu semnalele nervoase care sunt trimise creierului. Sunt deosebit de relevante diferitele molecule proteice care blochează canalele ionice de sodiu Nav1.7, care codifică gena SCN9A.

După analizarea a 206 de specii de păianjeni, în 40% din otrăvurile lor au localizat cel puțin un complex capabil să blocheze canalele ionice de sodiu Nav1.7 menționate și, prin urmare, să ajute la conceperea de noi medicamente în acest scop. Potrivit Julie Kaae Klint, expert în electrofiziologie, care a participat la studiul publicat în jurnal Jurnalul britanic de farmacologie, note:

Se estimează că există cel puțin nouă milioane din aceste peptide. Probabil multe altele. Și până acum doar 0,01% din acest imens peisaj farmacologic a fost explorat.

Video: TOP 7 CEI MAI PERICULOȘI PĂIANJENI (Februarie 2020).