La ce vârstă știu copiii care este o credință falsă?

La câteva luni după naștere, copiii sunt capabili să facă simulări de realitate, gândind realități alternative. Adică, imaginați-vă ce se va întâmpla dacă se va realiza o anumită acțiune.

Dar implică, de asemenea, să știți că simulați sau jucați: de exemplu, hrăniți o păpușă sau ridicați un telefon de jucărie și recreați o conversație cu o altă persoană care simulează și comunicarea.

Între 2 și 5 ani, aceste simulări devin mai bogate, până la punctul în care copiii încep să înțeleagă că credințele produc emoții sau că se poate vedea un lucru așa cum este într-adevăr sau așa cum pare: de exemplu . laptele este alb, dar poate fi roșu dacă te uiți prin hârtie de celofan roșu.

De asemenea, ei înțeleg că acțiunile pot fi căutate sau accidentale: nu este același să lovești un alt copil decât să-i faci rău neintenționat. Și cel mai important, că înșelăciunea funcționează prin faptul că cineva creează ceva care este fals. După cum explică Marc D. Hauser, de la Universitatea Harvard, în cartea sa Mintea morală:

De la a patra zi de naștere, abilitatea copilului de a citi mintea urcă pe o altă scară, manifestându-se în capacitatea de a înțelege expresii precum „Guillermo știe ce gândește Dorita despre prietenii săi Marcos și Liliana” sau „Natalia crede că Juan crede că Documentare bune trebuie să fie educative, deși rețelele de televiziune nu cred acest lucru. ”

Copiii, la această vârstă, pot distinge deja ceea ce este adevărat de ceea ce este o credință falsă într-o altă persoană.

De exemplu, dacă arătăm unui copil o pungă de bomboane M&M și întrebăm ce se află în interior, el va răspunde că există bomboane M&M. În continuare, deschidem geanta și îi arătăm copilului că am înlocuit bomboanele cu creioane. Întrebăm copilul atunci ce va spune mama lui, care așteaptă în afara camerei, dacă întrebăm ce se află în punga cu bomboane.

Copiii de 5 ani spun: „Bomboane M&M”, demonstrând că au înțeles ce este o credință falsă. Copiii de 3 ani, pe de altă parte, spun „Creioane”, neprinzând distincția dintre credințele lor actuale, credințele pe care le aveau înainte ca experimentatorul să le învețe creioane și credințele cuiva care nu era conștient de înlocuire. Credințele despre credințele altora izbucnesc după ceva timp după a 4-a zi de naștere.

Imagini | Pixabay