Ce am vedea când privim fulgerul în mișcare lentă

Furtunile sunt spectacole naturale fascinante, dar razele sunt atât de trecătoare încât nu vedem cu adevărat ce se întâmplă. De exemplu, cei mai mulți cred că fulgerele răsar din nori și se descarcă pe sol. dar Este chiar așa?

În mod normal, fulgerul este un curent electric de zece mii de amperi, deși pot atinge intensități de până la câteva sute de mii de amperi. Pentru o zecime de secundă, curentul este descărcat printr-un canal lățimea unui creion, oferind suficientă energie pentru a ilumina 250 de case pentru o oră.

Cu toate acestea, fotografiile de mare viteză ne arată că, în realitate, nu există o singură descărcare în fiecare rază, ci multe, fiecare durand aproximativ o milisecundă, după cum se explică Marcus chow în cartea sa Universul din buzunarul tău:

Primul, care este cunoscut ca lider, merge de fapt de la sol, spre nor. Aceasta este apoi urmată de alte descărcări alternative de pe cloud la sol. Pentru ochiul uman, toate aceste descărcări par a fi contopite într-una, chiar și când o percepem uneori ca o licărire strălucitoare.

În mod normal, razele sunt produse de la nor la nor sau de la sol la nor (deși există, de asemenea, cazuri în care acestea apar de la nor la sol). În plus, atomii afectați de fulger dobândesc atât de multă energie, încât temperatura lor se poate ridica la mai mult sau mai puțin 50.000 ° C (de zece ori mai mult decât suprafața Soarelui).

Este extinderea supersonică a acelui aer atât de fierbinte pe ambele părți ale canalului prin care trece fulgerul care creează sunetul tunetului. Și electronii atomici sunt cei care, atunci când formează fotoni, pentru a scăpa de excesul de energie, aprind strălucirea descărcării.