Religie neuropatologică

Au fost scrise multe cărți biografice despre personaje care, de-a lungul istoriei, au contemplat minuni sau au discutat cu Dumnezeu. Dar mi-e dor de același număr de cărți care abordează astfel de fapte istorice (dacă pornim de la baza că sunt născute din sinceritatea biografiei), astfel încât, în loc să se concentreze asupra mărturiilor (datorită filmelor ca Doisprezece oameni fără milă știm că sunt falibile), se bazează pe fondul neuropatologic.

Adică cărți de istorie neurobiologică.

Religia ca boală psihică

Îmi lipsesc cărțile de istorie care nu ne spun viața Joan of Arc, care a fost acuzat de erezie și a murit ars la miză în 1431, deoarece a susținut că Dumnezeu i-a călăuzit pașii, ca și cum am citi Jocurile foamei sau orice altă carte de ficțiune. Cărțile de istorie pe care le susțin nu ar trebui să piardă mai mult de o linie de text care să explice ce credea Joan of Arc și ceilalți care au crezut-o.

Acestea ar fi cărți de istorie care nu ar fi apărut dacă ea a fost o profetă sau o sfântă, pentru că acestea erau interpretări medievale, primitive, științifice. Cărți de istorie care se vor scufunda doar în biologie. că George Bernard Shaw va include transcrieri literare ale procedurii procesului lui Joan of Arc în lucrarea ei Moș Juana Are interesul său anecdotic, dar nu ajunge la miezul materiei.

Nucleul problemei este că Joan of Arca suferit probabil de epilepsie a lobului temporal. Cei care suferă o astfel de boală suferă un fel de hiperreligiozitate și tind să creadă că există un spirit sau prezență în spatele a tot ceea ce se întâmplă. Și, în consecință, cazul Joan of Arc nu ar fi unic în istorie, așa cum a explicat neurologul David Eagleman într-o carte din Michio Kaku calificat Viitorul minții noastre:

Se pare că o bună parte din profeți, martiri și conducători ai istoriei au suferit de epilepsie a lobului temporal. Gândiți-vă la Joan of Arc, o fată în vârstă de șaisprezece ani care a schimbat cursul războiului de o sută de ani pentru că a crezut (și i-a convins pe soldații francezi) că a auzit voci ale arhanghelului Sfântul Mihail, Sfânta Ecaterina a Alexandriei, Sfânta Margareta și Sfântul Gabriel

Oamenii necăjiți au convins acreditările

Aceasta ar putea fi explicația care stă la baza unei majorități a mișcărilor religioase ale lumii, ceea ce nebunii i-au convins pe cei mai credulați ai nebuniei lor. Și, de asemenea, o mare parte a mișcărilor laice bazate pe iraționalitate și pe cele mai primare impulsuri emoționale. Cărțile care abordează istoria din acest punct de vedere mecanicist, reducționist (într-un mod bun) și rațional nu sunt abundente. Dar, deoarece datele biologice de încredere pot fi accesate pe obiectele istorice ale luciului, poate doar simple conjecturi pot fi abandonate și pot fi furnizate teorii mai solide.

În această privință, există deja o carte ca aceasta scrisă nu mai puțin decât în ​​1892, când tratatele de boli mintale menționau o legătură între „emoționalitatea religioasă” și epilepsie. Dar abia în 1975, medicul neurolog a făcut prima descriere clinică a unei astfel de conexiuni Norman Geschwindde la Spitalul Veteranilor din Boston:

El a observat că epilepticii care au suferit defecțiuni electrice în lobul temporal stâng obișnuiau să aibă experiențe religioase și au conjecturat că furtuna electrică din creier a fost cumva cauza acelor obsesii religioase.

Aici suntem cu toții destul de mut, disonanți cognitivi și, în unele cazuri, nebuni. Problema este că acordăm prea multă atenție.

Desigur, nimeni nu se simte jignit: Sunt perfect conștient că tulburarea mentală nu explică toate cazurile de credințe în zei. Pot exista și alte motive: inerția educației, contextul socio-cultural și chiar simpla prostie. De asemenea, va fi, ca toată lumea (eu inclusiv), să-și apere poziția închizând gura, pentru că nu au fost nevoiți să recunosc că au greșit ani de zile sau de teama de nimic (am continuat, de asemenea, ritualul magilor ani de zile, chiar dacă am descoperit că au fost părinții mei). Aici suntem cu toții destul de mut, disonanți cognitivi și, în unele cazuri, nebuni. Problema este că acordăm prea multă atenție.

Video: ORA DE RELIGIE: Greva Rugăciunii Și Olimpiada La Religie (Februarie 2020).