Acesta este tot aurul pe care l-am avea dacă l-am extrage din miezul Pământului

Aurul este scump deoarece, fundamental, este rar. În realitate, însă, nu este atât de rar pe cât pare, dar este rar că putem obține ieftin. Deoarece aurul, pe Pământ, există mult mai mult decât strălucește.

De exemplu, dacă am extrage tot aurul din miezul Pământului, am avea o astfel de cantitate încât am putea acoperi întreaga suprafață a planetei noastre cu un strat de aur gros de 45 cm. dar Există vreo șansă de a ajunge la ea?

Răspunsul rapid este nu, nu putem atinge acel aur. Cea mai adâncă gaură pe care am reușit să o facem pe suprafața Pământului este de 13 kilometri, în Peninsula Kola, în Rusia, iar cele mai adânci mine de aur sunt doar 3,9 kilometri adâncime, unde rocile ajung deja la 60 ° C. Aurul care ne-ar interesa în miez este totuși adânc de 2.800 de kilometri.

Dacă din minele actuale, obținem echivalentul unei bucăți de zahăr în aur din fiecare tonă de piatră, imaginați-vă ce ar însemna asta la o adâncime atât de mare.

Și în ocean

Un alt loc de pe Pământ unde există suficient aur este, de asemenea, nerentabil din punct de vedere economic pentru extragerea sa: oceanul. După cum se explică în carte Recorduri mondiale Guinness 2017:

Într-un litru de apă de mare există aproximativ 13.000 de milioane de grame de aur, adică ceea ce ar face un total de 20 de tone de aur (mai mult decât triplul greutății Marii Piramide din Giza).

Conform calculelor din Svante Arrhenius, primul director al Institutului Nobel, pe mare există aproximativ 6 miligrame de aur pe tonă de apă. Adică în toate oceanele Pământului ar exista 8.000 de milioane de tone. Estimările actuale nu sunt la fel de optimiste, dar rămân gigantice, după cum a subliniat el. Hugh Aldersey-Williams în Tabelul periodic:

În principiu, oceanele lumii ar putea conține aur în valoare de 400 de miliarde de euro la prețurile actuale ... Dar chiar și la această rată de extracție, potrivit lui Richard Herrington, „costul de extracție este prea mare pentru moment pentru a fi posibil. ia în considerare ".