Jumătate dintre bărbați vor avea cancer, potrivit unui nou raport

Conform raportului Las Cifras del Cáncer en España 2017, jumătate dintre bărbați și o treime dintre femei vor suferi de un tip de cancer. Ceea ce înseamnă că incidența acestei boli a crescut mai mult decât se aștepta.

În 2015, au existat 247.771 de cazuri noi (148.827 la bărbați și 98.944 la femei), ceea ce depășește cu peste o mie estimările efectuate de Societatea Spaniolă de Oncologie Medicală (SEOM) pentru anul 2020.

De ce cresc?

Motivul acestei creșteri se bazează pe mai mulți factori:

  • Îmbătrânirea populației.
  • Tehnici de detectare timpurie.
  • Avansuri în prevenirea și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare.

Cu toate acestea, a declarat Miguel Martin, președinte al SEOM și șef al Serviciului de Oncologie al Spitalului Universitar Gregorio Marañón din Madrid, „o treime din mortalitatea prin cancer se datorează cauzelor evitabile”, dacă se corectează acele obiceiuri de favorizare, adică:

  • Fumatul.
  • Consumul excesiv de alcool.
  • Stil de viață sedentar
  • Obezitatea.

În ceea ce privește cele mai diagnosticate tipuri de cancer, adăugând bărbați și femei, clasamentul este condus de tumora colorectală (41.000 de cazuri pe an), urmată de prostată (33.000), plămâni (28.000), sân (27.000) și vezică (21.000) ). În lume, ordinea se schimbă: cele mai frecvente au fost plămânul, sânul, colorectalul și prostata.

Supraviețuirea pacienților cu cancer din țara noastră este similară cu cea a restului țărilor din jurul nostru, situându-se în Spania la 53% la 5 ani. Se estimează că supraviețuirea s-a dublat în ultimii 40 de ani în țări precum Regatul Unit și că ajunge la 50% la 10 ani, deși în detrimentul supraviețuirii crescute a unor tumori, cum ar fi sânul sau colonul, în timp ce a altor tumori rămâne similară.