Cel mai rece punct din univers va fi generat de NASA

Imaginați-vă o cutie de gheață care va călători către Stația Spațială Internațională (ISS). O cutie în interiorul căreia o serie de lasere, o cameră de vid și un „cuțit” electromagnetic vor să anuleze energia particulelor de gaz, încetinindu-le.

Și așa să poată crea cel mai rece punct din univers.

Zero (aproape) Absolut

Dezvoltată de Jet Propulsion Laboratory (JPL) de la NASA, această casetă și instrumentele sale se numesc Cold Atom Laboratory (CAL) și vor fi trimise către ISS în acest august la încărcătorul SpaceX CRS-12.

Aceste instrumente vor îngheța atomii de gaz la o miliardime de grad peste zero absolut, adică de peste 100 de milioane de ori mai frig decât spațiul adânc. După cum explică Robert Thompson, de la JPL:

Studiul acestor atomi hiper-reci ar putea restructura înțelegerea materiei și natura fundamentală a gravitației. Experimentele pe care le vom face cu laboratorul Atomului rece ne vor oferi o privire asupra gravitației și a energiei întunecate, unele dintre cele mai penetrante forțe din univers.

Când atomii se răcesc până la temperaturi extreme, întrucât vor fi în interiorul CAL, ei pot forma o stare diferită de materie cunoscută sub numele de condensat Bose-Einstein, care permite observarea materiei comportându-se mai puțin ca particulele și mai mult ca undele (adică mai mult ca mecanica cuantică decât fizica clasică).

NASA nu a creat sau observat niciodată condensate Bose-Einstein în spațiu. Pe Pământ, atracția gravitației face ca atomii să se așeze continuu spre pământ, adică în mod normal ei sunt observabili doar prin fracțiuni de secundă. În spațiu, însă, această stare a materiei aspiră să fie observată între cinci și zece secunde de timp..

Rezultatele acestor experimente ar putea duce la o serie de tehnologii îmbunătățite, inclusiv senzori, computere cuantice și ceasuri atomice utilizate în navigația spațială.

Video: Cum arată SOARELE pe celelalte planete !! (Februarie 2020).