O agenție japoneză vrea să ajungă în partea cea mai adâncă a Pământului

Abia știm ceva sub picioarele noastre. Dacă Pământul ar fi un măr, toate minele și alte perforații pe care le-am făcut pe planetă abia ar constitui o zecime ... din pielea subțire a mărului.

Agenția Japonia pentru Știință și Tehnologie Marine-Earth (JAMSTEC) va conduce o echipă internațională de oameni de știință care aspiră să traverseze acea piele și să ajungă acolo unde ființa umană nu a ajuns niciodată: mantia Pământului.

Piercing marea

Apele Hawaii sunt considerate locul ideal pentru accesarea intestinelor lumii noastre. Apoi, primul pas este să investigăm intens structura subterană a zonei pentru a găsi un loc potrivit pentru foraj: ei vor studia grosimea și temperatura crustei prin undele sonore.

Folosind vasul de foraj științific Chikyu din ape profunde din Japonia, dacă estimați că forajul în mantia Pământului ar putea începe în 2020.

Mantaua se află sub crustă, care acoperă suprafața Pământului. despre 80 la sută din volumul planetei este format din manta. Este format din rocă și se mișcă lent, afectând deriva continentelor, mișcările plăcilor (care provoacă cutremure) și activitatea vulcanică.

Crusta oceanică, grosime de aproximativ șase kilometri, este mai potrivită pentru a ajunge la manta, deoarece este mai subțire decât crusta continentală, care are o grosime de zeci de kilometri.

Până acum, utilizarea unei țevi pentru a găuri la o astfel de adâncime a fost o provocare tehnică, dar în sfârșit s-a putut realiza grație folosirii de materiale noi, mai puternice și mai ușoare pentru conductă. După depășirea problemei tehnice, trebuie obținută finanțarea, care este estimată a fi mare: în jur de 500 de milioane de euro.

Alte găuri adânci

Cea mai adâncă gaură găurită vreodată Are 13 kilometri și se află în Rusia, în Peninsula Kola. Este o gaură săpată în 1962 ca proiect științific. Această foraj subacvatic, cea mai mare realizată până în prezent, se află în Noua Zeelandă și are o adâncime de 2 km. Acesta a fost realizat de JOIDES (denumirea navei Uniunii Instituțiilor Oceanografice pentru Prelevarea Adâncimilor).

În acest sens, interiorul planetei noastre este la fel de inospital ca spațiul exterior. Bill Bryson el o exprimă în felul acesta Scurt istoric despre aproape toate:

S-a calculat că, dacă ați deschide o fântână care a ajuns în centrul Pământului și a aruncat o cărămidă prin ea, va dura doar 45 de minute pentru a ajunge la fund. (...) Dacă Pământul ar fi un măr, tot nu am fi traversat toată pielea.