Viermii de făină pot mânca sârmă de stiro și este bine

Două articole, publicate în Știința și tehnologia mediului săptămâna aceasta, au descoperit că viermii de masă pot mânca sârmă, transformând o sursă uriașă de deșeuri în compost care poate fi utilizat în siguranță în sol.

Această constatare este bună pentru mediu.

Polistiren

Styrofoam, și în special cupe de spumă de polistiren, sunt peste tot și mai puțin de 10 la sută din cele utilizate în Statele Unite sunt reciclate. În primul studiu, cercetătorii au descoperit că viermii alimentați doar cu spumă de polistiren erau la fel de sănătoși ca viermii hrăniți cu alimente mai tradiționale (tărâțe, în acest caz). Fiecare vierme putea mânca o porție de dimensiunea unei pastile în fiecare zi.

În cel de-al doilea studiu s-au concentrat pe microbii intestinali ai viermilor de masă, care sunt capabili să descompună plasticul în siguranță. Cercetătorii au reușit să transforme această bacterie într-un film pe care l-au aplicat pe polistiren, o formă din același plastic folosit pentru fabricarea spumei de polistiren. De asemenea, bacteriile ar putea mânca prin polistiren, dar cu un ritm mult mai lent decât râmele.

De acum înainte, cercetătorii intenționează să continue cercetarea dacă viermii de făină pot descompune în siguranță alte materiale plastice, precum cele care compun piese auto. De asemenea, intenționează să caute echivalentul marin al viermilor de masă, cu speranța că unele creaturi de mare pot ajuta la reducerea cantității masive de resturi de plastic din oceane.