O problemă de mediu în India: cuptoare de paie și gunoi de grajd

Înainte de apariția energiei electrice, în secolul 19, o familie obișnuită trăia noaptea cu o singură lumânare. Asta s-a întâmplat, de exemplu, la Londra.

Cele mai bogate clase aveau alte alternative, cum ar fi lămpile cu gaz, dar acestea erau foarte scumpe, aveau nevoie de întreținere continuă și erau în special murdare, provocau probleme de sănătate și, în plus, incendii continue. În India, acestea au încă aceste probleme și sunt mai grave decât s-a presupus anterior..

Pentru a pregăti mâncarea

Poluarea obținută din sobe cu paie sau gunoi de grajd, folosită în milioane de gospodării sărace din Asia pentru prepararea alimentelor, este mult mai gravă decât s-a estimat.

Fumul emis de sobele utilizate atât pentru gătit, cât și pentru încălzire Are un impact asupra mediului definitiv și dăunător, potrivit unei analize realizate de o echipă de colaborare de la Universitatea Washington din St Louis.

Cercetarea, publicată recent în Chimie și fizică atmosferică, a avut loc în 2015, când au petrecut 20 de zile efectuând o serie de teste în Raipur, un oraș din centrul Indiei, unde peste trei sferturi din familii folosesc aceste sobe pentru a-și pregăti mesele.

Măsurătorile au dat date mult superioare celor obținute în mod obișnuit. Rajan Chakrabarty, profesor asistent în domeniul ingineriei energetice, de mediu și chimice la Școala de Inginerie și Științe Aplicate

Arderea tradițională în sobe este una dintre cele mai mari surse de poluanți din India.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua efectul exact al emisiilor de sobă asupra climei și sănătății.