A treisprezecea aniversare a lui Eris, planeta suplimentară a Sistemului Solar

Eris poate fi de fapt un pic mai mic decât Pluto. Pluto, Eris și alte obiecte similare sunt acum clasificate drept planete pitice. Așadar, nu putem spune că Eris este a zecea planetă a Sistemului Solar, puțin.

Acest 5 ianuarie marchează treisprezece ani de la confirmarea descoperirii în 2005. Așa că s-a prezentat ca candidat la planetă pentru că părea mai mare decât Pluto. Dar Eris, ca și Pluton, este chiar mai mic decât Luna Pământului.

Eris

Eris a fost văzut pentru prima dată în 2003, în timpul unui studiu realizat de Observatorul Palomar pe sistemul solar exterior. Această planetă pitică înghețată necesită 557 de ani Pământului pentru a completa o orbită unică în jurul soarelui nostru. Ei cred că temperaturile de suprafață variază între -217 și -243 grade Celsius.

Atmosfera subțire se va topi peste câteva sute de ani, pe măsură ce Eris se apropie de Soare, dezvăluind o suprafață stâncoasă, despre care oamenii de știință cred că este similară cu Pluto. Momentan, din cauza temperaturilor scăzute, atmosfera sa se prăbușește și se îngheață la suprafață ca smaltul înghețat.

Inițial desemnată 2003 UB313 (și poreclită drept războinicul de televiziune Xena de către echipa ei de descoperire), Eris este numele străvechii zeițe grecești a discordiei și contenției.