Dieta mediteraneană și miturile științifice: acest lucru te ajută să slăbești și efectele sale asupra sănătății

Dieta mediteraneană este astăzi un sigiliu al calității: este folosit pentru a indica cât de sănătos este un aliment. Și adevărul este că, la început, tot ceea ce a protejat dieta mediteraneană este mai sănătos, în termeni generali.

Acum, însă, ambiguitatea termenului a permis să se alunece numeroase produse și obiceiuri care sunt departe de premisa inițială. Dar nu trebuie să uităm că studiile susțin ceea ce am numit dieta mediteraneană la originea sa.

Dieta mediteraneană, ce este și cum apare?

Cea cunoscută sub numele de dieta mediteraneană începe cu investigarea bolilor de inimă. La început, dieta mediteraneană apare ca o consecință a acestor studii: cercetătorii Ei au observat că în mediul mediteranean, în special în Grecia și Italia, a existat o incidență mai mică a bolilor coronariene.

Prima ipoteză a venit singură: cu siguranță datorită dietei. Într-adevăr, dieta în acest mediu s-a diferențiat de ceilalți europeni prin faptul că au mult mai multe legume, uleiuri de calitate, fructe, cereale integrale, leguminoase, cartofi, nuci și semințe. La rândul său, se consumă mai puține produse de origine animală, cu unele pește, ouă și produse lactate, dar puțină carne roșie.

reclamă

În doar șase decenii, termenul a fost folosit în multe contexte, referindu-se la toate tipurile de produse, indiferent dacă se pot raporta la conceptul inițial. Astfel, cartofii prăjiți, dar cu ulei de măsline, iaurturi grecești, dar încărcați cu zaharuri, prăjiturele Maria, dar cu ulei de palmier etc., sunt marcate în mod iresponsabil în produsele „dietetice mediteraneene”.

Dar, insistăm, care este dieta mediteraneană? Este un tip de model nutrițional care pledează pentru frugalitate, pentru consumul mult mai multe produse vegetale decât animale, care folosește ulei de măsline în gătirea și prelucrarea sa, dar cu moderație. Și nimic mai mult. În ciuda acestui fapt, așa cum am văzut, oricine își însușește denumirea, care nu este legislată nicăieri, creând confuzie și generează situații ridicole, uneori.

PREDIMITĂ, dovezile științifice

Acest lucru este trist, deoarece dieta mediteraneană, ca atare, are o bază științifică bună. Mai exact, să vorbim despre PREDIMED, cea mai mare provocare de cercetare în domeniul nutriției efectuată în Spania. Aceasta a început în 2013 și Este unul dintre cele mai mari eforturi științifice pentru a evalua prevenirea bolilor cardiovasculare prin dieta mediteraneană.

Au participat 7.447 de persoane cu risc cardiac ridicat și care au fost împărțite în trei grupuri cu trei diete diferite: una cu dietă mediteraneană, plus un ulei de măsline în plus; altul cu o dietă mediteraneană, plus o nucă suplimentară; și un terț cu o dietă săracă în grăsimi pentru grupul de control.

Cantitatea de calorii nu a fost restricționată și activitatea fizică nu a fost crescută pentru a observa efectele dietei în sine. Experimentul s-a desfășurat timp de câțiva ani și din acestea s-au tras mai multe concluzii. Printre acestea, de exemplu, faptul că dieta mediteraneană ajută la reducerea, cel puțin, între 28 și 30% a riscului combinat de a suferi un accident vascular cerebral, atac de cord sau deces din cauza bolilor cardiovasculare.

De asemenea, a existat o scădere interesantă a colesterolului, o incidență mai mică a bolilor metabolice și numeroase efecte benefice pentru combaterea factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare. De parcă acest lucru nu ar fi fost suficient, eficiența sa a fost, de asemenea, dovedită egală sau superioară pentru a reduce greutățile și pentru a controla mai bine nivelul de zahăr din sânge și insulina.

Cum ne ajută dieta mediteraneană să reducem greutatea?

Și cum ne ajută să slăbim? Motivele sunt numeroase și complexe: În primul rând, este o dietă cu multe fibre vegetale și multă apă, ambele se referă la asimilarea mai mică a grăsimilor și a zaharurilor și la pierderea în greutate. Reducerea zahărului ultraprocesat și gratuit pentru a-l elimina este o parte naturală a acestui tip de dietă

În plus, elimină și o cantitate mare de grăsimi animale. Uleiurile și grăsimile vegetale, precum și cele care provin din peștele albastru sunt de înaltă calitate și sunt asociate cu un metabolism mai bun al zaharurilor și grăsimilor.

Contribuția proteică, provenită din leguminoase, legume și fructe, însoțită de unele lactate și ouă, este de mare calitate. Dieta mediteraneană coincide în multe moduri cu dieta DASH, care are, de asemenea, eficacitate dovedită în reducerea bolilor de inimă și a greutății.

Flexitarismul, rebrandingul dietei mediteraneene

Odată cu sosirea modului sănătos de a dobândi obiceiuri sănătoase, apare nevoia de a adapta unele cunoștințe. La fel cum dieta mediteraneană a servit pentru revalorizarea produselor care nu sunt bune pentru sănătate, unii și-au luat valorile de bază și le-au făcut ceva nou. Așa se naște flexitarismul.

Deși ne putem întoarce la un început diferit, legat de veganismul „flexibil”, valoarea dietei mediteraneene este în mod evident în flexitarism. Acest model nutrițional constă într-o dietă majoritar vegetariană, dar care include produse de origine animală într-o proporție mult mai mică. Sau ceea ce este același, adăugați la dietă mult mai multe legume, uleiuri de calitate, fructe, cereale integrale, leguminoase, cartofi, nuci și semințe, reducând în același timp produsele animale.

Cu alte cuvinte, dieta mediteraneană despre care am vorbit de la început. Ar trebui clarificat faptul că flexitarismul, precum dieta mediteraneană, nu au simțuri pentru ei înșiși, ci într-un context al obiceiurilor sănătoase, care includ o activitate fizică crescută.

Există, de asemenea, cei care consideră că acest tip de mâncare, luat la scară globală, ar putea ajuta la rezolvarea unora dintre numeroasele probleme cu care se confruntă umanitatea astăzi: producția în exces a animalelor, amprenta incredibilă de carbon pe care o implică și risipa excesivă de apă.

În orice caz, este clar că aceste tipuri de diete, le numim ceea ce ne dorim, au beneficii dovedite și o bază științifică solidă pentru promovarea acestora. Desigur, fără a uita că, odată ce marca este făcută, chiar dacă este involuntară, vor fi cei care încearcă să profite de ea cu prețul spiritului lor, așa că este mai bine să fii critic și informat.

Video: Mituri nocive despre sanatate si slabit Interviu Dr. Aseem Malhotra (Februarie 2020).