Conform acestui studiu, utilizarea termenilor neutri de gen favorizează egalitatea de gen

Conform unui nou studiu suedez, există dovezi care sugerează acest lucru utilizarea termenilor neutri de gen pentru a descrie oamenii promovează egalitatea de gen.

În studiul său publicat în Procesul Academiei Naționale de Științe, Margit Tavits și Efrén Pérez descrie experimentele pe care le-au efectuat cu voluntari suedezi.

Elles

În 2012, suedezii au început să discute despre adăugarea unui nou cuvânt la limba lor pentru a descrie oamenii într-un mod neutru de gen. Limba avea deja cuvintele hon și, respectiv, pentru el și pentru ea, dar cuvântul „găină” S-a propus descrierea persoanelor fără a face referire la sexul lor.

Până în 2015, utilizarea noului cuvânt a devenit ceva obișnuit și a fost adăugată la glosarul Academiei Suedeze. Pentru a afla dacă includerea acestui termen a redus prejudecățile sexuale, au fost efectuate trei experimente cu peste 3.000 de voluntari.

În primul experiment, voluntarii s-au uitat la o imagine care arăta un personaj androgin care plimbă un câine. Fiecare a fost rugat să folosească numele hon o han sau cuvântul nou, găină, pentru a descrie acțiunea din imagine. În al doilea experiment, voluntarii au completat o scurtă poveste despre o persoană de gen necunoscut care candidează pentru o funcție. Experimentul final a constat în solicitarea de avize de la persoane LGBT și non-binare.

Oamenii care au folosit noul cuvânt, găină, pentru a descrie imaginea cine mergea câinele aveau mai puțin șanse să folosească un nume de bărbat pentru personajul lor. Au descoperit, de asemenea, că oamenii au nevoie de aceeași perioadă de timp pentru a scrie povestea despre persoana care candidează pentru o funcție, indiferent de termenul pe care l-au folosit pentru a le descrie. De asemenea, aceștia au arătat o mai mare acceptare față de persoanele LGBT.

Cercetătorii concluzionează sugerând că introducerea noului cuvânt în lexicul suedez a dus la un limbaj de gen mai incluziv. Ele sugerează în plus că o astfel de incluziune ar putea duce la reducerea prejudecăților de gen și la promovarea egalității de gen.

Desigur, este încă prematur să stabilim o relație cauză-efect: limbajul are un impact foarte slab asupra gândirii noastre și a prejudecăților noastre (în ciuda ipotezelor periclitate ale lui Sapir-Whorf), și mai degrabă există mai multe dovezi că totul funcționează. exact opusul: schimbăm limba atunci când percepția noastră despre realitate se schimbă.

Video: Sunetul talăngilor și a clopotelor de oi. Oile lui Dan din Negrești-Oaș - video2019 (Februarie 2020).